Hill House

Hill House

Project value: $380,000 including GST, design, consultant and authority fees, factory and site based construction. Panelised building system.

An existing Federation house located on a corner site,  disconnected from its rear garden was the impetus for this project. A long term home for a family of four the back garden was significantly underutilised on this sloping site which saw living and family areas positioned 4 metres above the rear yard.

The key design requirement for the addition was to successfully unify living areas with the rear garden to create a space where the family could co-exist whilst simultaneously occupying indoor and outdoor areas. The addition was constructed on site using prefabricated wall, roof and floor components

New space additions included a kitchen, living and dining areas and insertion of a study nook, laundry and bathroom between the two levels. Minor renovation works were undertaken to the existing rear bedrooms. The result being a seamless internal transition between the existing house and the new addition. 

Key features of the addition included a heated concrete slab, a light filled double height stair void creating the connection between upper and lower levels and a new arbour flanked private rear entrance.

Hill House was featured in Green Magazine Issue 52. 

Back to Additions

Hill-House_2.jpg
Hill-House_3-(to-be-edited).jpg
Hii-House_4.jpg
Hill-House_5.jpg
Hill-House_6.jpg
Hill-House_7.jpg