Light House

Light House

Project value: $560,000 including GST, design, consultant and authority fees, factory based construction. Modular building system.

The brief for this project was to create a long desired holiday house for a growing family of five and their dog.

Located near a small coastal inlet on a flat, sandy site, the project offers a pared back, family centric escape from city life. Comprising two bedrooms, one bathroom, open plan living, kitchen and dining area, all aspects of the house have been planned around family interactions and the coastal environment.

Designed around a compact footprint, a linear kitchen allows for the inclusion of a large size dining table to accommodate an extended group of family and friends. Decks to the north and south provide for covered indoor/ outdoor connections and effectively double the living area of the house.

An outdoor shower and secondary entrance provide an opportunity to wash off from the beach before heading inside. A bunk room complete with custom designed trundle beds creates accommodation for six and the adjacent spill out space gives kids a room of their own to camp, play and explore.

Crafted from a suite of robust, environmentally friendly materials the house is externally clad in western red cedar with plywood kitchen, timber flooring, low/no VOC finishes and blackbutt decks and pergola. Siting considerations included minimising impacts to the existing vegetation and maximising privacy. ARKit’s scope included revegetation of the site with indigenous plant species.

The project was built offsite in ARKit’s workshop, allowing for frequent visits by the owners prior to transportation to site. 

The project was a finalist in the 2016 Australian Timber Design Awards and was recently featured in ArchDaily

Light House is available for holiday accommodation.  

Back to New Builds

Light-House_1.jpg
Light-House_2.jpg
Light-House_3.jpg
Light-House_4.jpg
Light-House_12.jpg
Light-House_6.jpg
Light-House_7.jpg
Light-House_8.jpg
Light-House_9.jpg
Light-House_5.jpg